Chateau Latuc

In Mauroux, een charmant dorpje in het zuidwesten van Frankrijk, woont de familie Meyan, een bijzondere wijnbouwersfamilie. De Meyans besloten hun passie te volgen en verlieten hun geboorteland België 20 jaar geleden met maar één doel voor ogen: de smaakpapillen van wijnliefhebbers gaan verwennen.

Chateau Latuc gelegen aan de rand van het plateau, ten zuiden van de Lot,. De wijnranken liggen gegroepeerd rond een oude kerk die naar verluidt door de Engelsen is gebouwd tijdens de honderdjarige oorlog. De kalkbodems van de hellingen op het zuiden zijn beplant met 2 druivensoorten, waarvan de belangrijkste Malbec is voor kleur en veroudering en Merlot voor zachtheid en boeket.

Zowel moderne als traditionele methoden worden gebruikt op de wijnen bij Chateau Latuc. De wijn wordt gerijpt en gebotteld in de kelders van het Chateau. Het doel? Zachtfruitige wijnen van uitzonderlijke kwaliteit produceren.

De familie Meyan, de eigenaren van Chateau Latuc zijn constant bezig met het streven naar kwaliteit. In zijn eerste jaren hebben ze al 2 gouden medailles gewonnen in grote competities in Frankrijk. Ze zijn ook geselecteerd door zowel Guide Hachette als Hugh Johnson.

De grootste wijngaard is 2,8 hectare. De wijnstokken zijn in 1978 aangeplant. De regels voor Appelation Controllée Cahors (AOC) zijn zeer streng om de hoge kwaliteit van de wijn te garanderen. De wijnstokken worden gesnoeid tot één hoofdscheut (de uitloper) met 9 knoppen en een kleinere met slechts twee knoppen, deze zal op zijn beurt de uitloper voor volgend jaar produceren. Snoeien gebeurt met een elektrische snoeischaar. Al het oude hout wordt vervolgens verwijderd en versnipperd om organisch materiaal terug te geven aan de grond. Vervolgens worden de scheuten aan de onderste draad vastgemaakt, klaar voor de nieuwe groei in de lente.

Het wijnveld bij de kerk is het terrein van de nieuwe plantages. Het is nu illegaal om op commerciële schaal wijnstokken te planten zonder toestemming. Er zijn slechts drie druivensoorten toegestaan voor de Appelation Controlée Cahors. Malbec (de belangrijkste),
Merlot en Tannat, die niet meer dan 30% van het totaal mogen bedragen. Er moeten minimaal 4.000 wijnstokken per hectare worden aangeplant. Dit lukt op een plantafstand van 1 meter met 2,5 meter tussen de rijen. Verdere beperking en eis is dat er een maximale productie van 5.000 liter per hectare is. Na een grondtest bleek dat de grond qua leeftijd en analyse erg lijkt op die van Chablis. Hier heeft Chateau Latuc Chardonnay en Sémillon geplant. De wijnstokken bij de kerk zijn de jongste in volle productie en zijn geplant in 1982.

Vignals is het meest productieve wijnveld omdat de grond heel vruchtbaar is. Er groeien niet alleen wijnranken maar ook goed onkruid. Ze gebruiken zo min mogelijk onkruidverdelgers op de wijnvelden en wijnranken. Ze ploegen op afwisselende rijen waardoor de natuurlijke flora tussen de wijnranken groeit en ze harder laat werken. Er is zo minder opbrengst maar met een betere kwaliteit.

 Jean-François Meyan