Geschiedenis van de Cahors Malbec wijnen 'Black Wine' 

In het kort:

 

Oudste wijngebied van Frankrijk.


Cahors, Departement Lot (Quercy)


Minimaal 70% Malbec, intens met verfijnde tannines


Uitstekende bewaarwijn


Perfect bij rood vlees of stevige kazen


Regio

 

De Cahors wijngaarden liggen in het Zuidwesten van Frankrijk, in de Midi-Pyrénées in het departement Lot (Quercy). Het herkomstgebied omvat 45 gemeenten rond de Lot vallei. De meeste liggen ten westen van de stad Cahors, verspreid over een afstand van ongeveer 50 km.  Neerslag is hier beduidend lager dan aan de Atlantische kust. Het droge klimaat betekent ook dat wijnstokken een diep en sterk wortelstelsel hebben, op zoek naar water, maar ook verhoogt het de concentraties van suikers en smaakstoffen in de druiven. Het druivenras dat het meest wordt gebruikt is de Côt, internationaal beter bekend als Malbec en ook wel (blauwe) Auxerois of Cahors-druif genoemd. Daarnaast worden ook de rassen Merlot en Tannat gebruikt.

Geschiedenis

 

Het wijngebied van Cahors is één van de oudste wijngebieden van Frankrijk. De beplanting van de wijnstokken komt al uit de tijd van de Romeinen. Eeuwenlang was de Cahors de beroemdste en een van de meest gevraagde wijn uit Frankrijk. De Cahors wijnen waren al vroeg bekend als kwaliteitswijn. Vanaf de beginperiode zijn de Cahors wijnen beroemd om hun bewaarbaarheid. De donkere wijnen hebben veel tannine, en worden daardoor alleen maar beter door ze lang te bewaren. Zo komt het dat deze wijn tot op relatief grote afstand verkocht werd:  Daar komt de naam 'black wine' vandaan. Doordat de wijn uit de regio Cahors vervoert werd via de rivier Lot en geëxporteerd via de haven van Bordeaux waren de mensen in de Bordeaux wijnregio hier niet heel blij mee. Vanaf 1371 werden de wijnen uit de Cahors belast door de lokale overheid in Bordeaux. Op deze manier konden ze hun lokale Bordeaux wijnen beschermen. Na het opheffen van deze regel nam de vraag naar wijnen uit de regio Cahors weer enorm toe.


Rampspoed


In 1878 vernietigde de druifluis (de phylloxera) bijna alle wijnstokken van de in totaal 40.000 hectare wijngaard. Door ve
rvolgens met verkeerde onderstammen verder te gaan telen om toch aan de grote vraag naar wijn uit de regio Cahors te kunnen voldoen, zakte de kwaliteit naar die van een eenvoudige ‘Vin du Table’. In de middeleeuwen waren wijnranken geëxporteerd naar Argentinië. De wijnstok van de Malbec, met de Franse naam Côt Noir (met de lokale naam Auxerois) werd vanuit Argentinië teruggehaald naar de Cahors-streek. Door deze te enten met de lokale wijnstokken ontstonden wijnstokken die bestand zijn tegen phylloxera.
Een nieuwe zware tegenslag was er in de winter van 1956-57. De vorst vernietigde opnieuw een groot deel van de wijngaarden. Op aandrang van de coöperatie werden de vernietigde wijngaarden op grote schaal nieuw beplant met de Auxerrois. De nieuwe aanplant bracht een duidelijke kwaliteitsverbetering van de wijnen tot stand en in 1971 kreeg Cahors zijn appellation contrôlée-status.

Het relatief kleine wijngebied van de Cahors bedraagt momenteel ongeveer 42.000 ha en is bezig met een geweldige comeback.


Terroir


Aan weerszijden van de Lot liggen kalkhoudende plateaus (causses). De samenstelling van deze kalk lijkt veel op die van de Bourgondische Chablis. Wild struikgewas, jeneverbesstruiken, notelaren en dorre grasvlakten bepalen hier het beeld. De plateaus zijn soms wel 300m en meer boven de zeespiegel.

Er is opvallend veel diversiteit in terroirs, bodemsoorten en mesoklimaten. De drie hoofdgebieden zijn de Vallée, de Coteaux en het Plateau.

  • De Vallée, met alluviale bodems tussen de rivier en de Coteaux, wordt op zijn beurt onderverdeeld in eerste, tweede en derde terrassen.
    • Van de eerste terrassen komen overwegend soepele wijnen met een kortere looptijd.
    • De wat hoger gelegen tweede en derde terrassen produceren meer vlezige en rijkere wijnen, die meer bewaarpotentieel hebben.
  • De Coteaux, hellingen met een kalksteen onderbodem, zorgen voor elegante wijnen.
  • Het Plateau, met een arme kalksteen bodem, komen de krachtigste wijnen die tevens het langste bewaard kunnen worden. Ze hebben doorgaans ook veel finesse.

 

Karakteristieken


De Cahors-wijn is van oorsprong rood en bestaat voor minimaal 70% uit Malbec anders mag het geen Malbec heten. De Malbec heeft een diepe paarse kleur en het is een stevige druif met een dikke schil. Door de dikke schil is de rijpingstijd lang. Over het algemeen is donker fruit zeer herkenbaar in de geur en smaak van Malbec-wijnen. Het typische karakter van Malbec is te vinden in de aroma's van zwarte bessen, bramen en bosbessen, evenals vanille, kaneel, truffel en soms zelfs chocolade of tabak.  Wijnen uit de regio Cahors zijn krachtig van smaak, waardoor ze perfect passen bij stevige gerechten op basis van rood vlees of uitgesproken kruiden. Ook bij stevige 'pittige' kazen en stevige worstsoorten past deze wijn uitstekend.

 

Enkele aanduidingen op de flessen zijn:

  • Tradition: 70-85% Malbec, vaak jeugdig/fruitig en weinig tot geen hout, Direct op dronk
  • Prestige: 85-100% Malbec, krachtiger en genuanceerder, rond 12 maanden houtopvoeding, beperkt bewaarpotentieel
  • Cuvées spéciales: over het algemeen 100% Malbec, intense, complexe wijnen met bewaarpotentieel.